BOOMKWEKERIJ

NOTEN ZIJN LEKKER, MAKKELIJK EN GEZOND

De vraag naar lokale en duurzaam geteelde noten stijgt. Notenteelt draagt bij aan natuurinclusieve en klimaatpositieve landbouw en de transitie van dierlijk naar plantaardig eiwit. Een interessante hoofd- of neventak dus voor groene ondernemers (landbouw, voedselbosbouw).

Onze boomkwekerij biedt een ruim en uniek assortiment van ambachtelijk veredelde notenbomen en -struiken (Juglans, Corylus, Castanea, Prunus dulcis, Carya,...). We kweken sterke planten in volle grond. Voortdurend speuren we naar nieuwe soorten en variëteiten geschikt voor ons (toekomstig) klimaat. Vind je de gewenste notenboom toch niet in ons aanbod? We kweken met veel plezier op maat.

PROJECTEN

PARTNER IN ONDERZOEK EN DEMONSTRATIE


KLIMAATROBUUSTE RUWVOEDERPRODUCTIE

Kunnen we op een zelfde manier blijven boeren in een veranderend klimaat? De afgelopen droge zomers wezen op het risico van eenjarige/droogtegevoelige ruwvoederteelten.

Een veelbelovend nieuw voedergewas is Zonnekroon (Silphium perfoliatum). Deze meerjarige droogteresistente plant, die zowat het midden houdt tussen een zonnebloem en aardpeer, zou wel eens een waardige vervanger van voedermaïs kunnen worden. Een sierlijke plant, die bovendien een interessante drachtplant kan zijn voor bijen.

Op een droogtegevoelig bio-proefperceel volgen we de teelt en voederwaarde van het gewas nauwgezet op.

VOEDERBOMEN VOOR BIO-HERKAUWERS

Runderen, schapen, en zeker geiten lusten wel een groen (boom)blaadje als ze de kans krijgen. Gelijk hebben ze, want bladeren en twijgen van bomen en struiken moeten qua voederwaarde niet onderdoen voor grassen en kruiden. Vaak zijn ze zelfs rijker aan mineralen en spoorelementen. Sommige stoffen in boombladeren zoals tannines helpen bij het onderdrukken van vervelende maagdarmwormen. Herkauwers boeren door deze tannines ook minder methaan (een broeikasgas) uit. Goed voor het klimaat dus. Daarnaast bieden bomen en struiken beschutting in winter en zomer, en dragen ze bij aan een fraai landschap en de biodiversiteit.

Het voederen van bomen en struiken aan vee is op zich een eeuwenoude techniek. Samen met W. Govaerts en Co, Inagro en Odisee integreert Jan oude kennis en nieuwe inzichten in de bedrijfsvoering van moderne veebedrijven in een 2-jarig CCBT-project.

Hier kan je enkele filmpjes bekijken.

REGENWORMEN ALS BODEMINGENIEURS

Voor zijn doctoraat graafde Jan dieper naar het belang van regenwormen in landbouwbodems. Een samenvattende brochure vind je hier.


ONTWERP EN ADVIES

BOMEN VOOR BOEREN


Bomen staan niet altijd in de weg. De juiste bomen op de juiste plaats zijn onze bondgenoten. Slim ingepast op het landbouwbedrijf creëren hun (ecosysteem)diensten en -producten ook een economische meerwaarde.


Met zijn ervaring in bosbouw, bedrijfseconomie en landschapsontwerp ondersteunt boer Jan collega-boeren bij het functioneel integreren van bomen en struiken in hun bedrijfsvoering. Echte boerenbomen, met een meerwaarde voor de boer(in), haar/zijn klanten, en de bredere maatschappij. In die volgorde.


Neem contact op met Jan.


OPENINGSUREN HOEVEWINKEL

Vrijdag

10u00

-

12u30

13u30

-

18u00

Zaterdag

09u00

-

12u30

13u30

-

17u00

OPENINGSUREN BLOEMENPLUKTUIN

Alle dagen vrije toegang van zonsopgang tot zonsondergang. Je moet geen afspraak maken.

OPENINGSUREN KWEKERIJ

Enkel op afspraak.

CONTACT

0478 30 23 56 (Bi)

0498 29 78 68 (Jan)

Tessenderloseweg 120        2431 Veerle-Laakdal

VOLG ONS

NIEUWSBRIEF

BE-BIO-02

Copyright De Lommerte © Alle rechten voorbehouden